fbpx

Jeg er helt ny til Yoga… Er Ashtanga Yoga noe for meg?

Du er glad i gamle tradisjoner

Ashtanga Yoga er et gammelt system som baserer seg på Yoga Korunta, 5000 år gammel Yogatekst som ble oppdaget i det   Nationale   Arkivet i India   tidlig  på det 20. århundre. 
Ordet Ashtanga består av to Sanskritord Ashtau og Anga , som  betyr åtte grener. De  8 grenene er definert av Yoga Sutras , den gamle klassiske yogafilosofiske teksten. De 8 grenene er Yama-etiske retningslinjer, Niyama-leveregler, Asana- utøvelse av yogastillinger(Asana), Pranayama-pusteøvelser, Pratyahara- kontroll over sansene, Dharana-konsentrasjon , Dhyana-meditasjon, Samadhi-høyeste form for bevissthet.

Bygger styrke og balanse både i kroppen og i sinnet

 Ashtanga Yoga er en dynamisk form for Yoga hvor pust, bevegelse og meditasjon forenes . Stillingene er nøye sammensatt   og praktiseres alltid  i en bestemt rekkefølge . En Ashtanga Yogaklasse starter alltid med Solhilsener . Deretter praktiserer man stående stillinger etterfølgende med sittende og avsluttende sekvensen. Hver bevegelse utføres  til enten innpust eller utpust . Når pust og bevegelse synkroniseres  kaller vi det for Vinyasa. Pusteteknikken som brukes under Ashtanga Yogapraksisen kalles for Udjai som betyr seiers pust. Stillingene holdes  i fem pust , noe lengre i avsluttende sekvensen. Kombinasjon av jevne rolige Udjaipust med Asana(stillinger ) varmer opp kroppen , øker konsentrasjon og roer ned nervesystemet. 
Til sammen finnes det over 300 Ashtanga yogastillinger som er fordelt på sek sekvenser. På Ringerike Yoga&Pilates underviser vi  første sekvensen  Ashtanga Primary eller Yoga Chikitsa . Yoga Chikitsa kan oversettes fra Sanskrit som Yoga Terapi og er designed for å bygge stabilitet og balanse både i kroppen og i sinnet. 

For deg som liker å bruke kroppen og ikke er redd for å svette

Ashtanga Yoga er kjent for å være fysisk krevende , og er for deg som liker å bruke kroppen og ikke er redd for å svette  litt.  Regelmessig Ashtanga praksis gir stor avkastning i form av  styrke, balanse, bedre konsentrasjon og klarhet, økt bevegelighet og utholdenhet, og kan etterhvert løsne muskelspenninger som bygges etterhvert i kroppen .Ashtanga Yoga danner et solid grunnlag  for å kunne praktisere hvilken som helst form for Yoga.

For deg som vil bli bedre rustet i møte med livets utfordringer

Ashtanga Yoga sekvensen er lagt opp som en serie av stillinger med stadig økende vanskelighetsgrad.  Stillingene er  de samme hver gang du praktisere Ashtanga,  det eneste som er i endring er deg  .Etter at du har praktisert Ashtanga  en stund kommer du til å legge merke til at det som skjer i livet ditt , dine følelser og emosjoner kommer til å påvirke  din yogapraksis. Din yogamatte blir til et slags laboratorium hvor du kan eksperimentere, bli bedre kjent med deg selv , få større klarhet  rundt egne  vaner og måter du reagere på ulike situasjoner. Du lærer å møte livets utfordringer med mer tålmodighet og mindre reaktivitet.

Vurderer å starte med Ashtanga?

Selvobservasjon , tilstedeværelse og  tålmodighet  er viktige prinsipper dersom du ønsker å bygge skadefri Ashtanga  yogapraksis.

  • Dette har vi stor fokus på våre nybegynnerkurs ,og ønsker at våre Yogaelever opplever trygghet og mestring. Vi går grundig gjennom teknikken og legger et solid grunnlag for å kunne praktisere hvilken som helst form for dynamisk Yoga. Du trenger ingen forkunnskaper.
  • Kurs for viderekomne bygger  videre på det du lærer på nybegynner kurset. Tempoet er raskere og flere stillinger blir presentert i opprinnelig og modifisert form. Vi fokuserer på flyt og synkronisering mellom pusten og bevegelsen.
  • Mysore  er den tradisjonelle måten å praktisere på.  Her praktisere du i ditt eget tempo og så langt i sekvensen du selv ønsker og  har lært . 
Skroll til toppen