fbpx

Yin Yoga , hva er det ?

Yin og Yang-universets to motpoler

Du har kanskje hørt begrepene yin og yang. Begrepene er lånt fra taoisme og tradisjonell kinesisk medisin og representerer 2 motsatte egenskaper. Yang refererer til   maskuline egenskaper, alt som er raskere, sterkere, ytre, mer ekstern, dynamisk, aktivt, energy-produserende, utadvendt. Yin   er alt som er feminint, mykere, mer passivt, indre, skånsomt, hvilende, forsiktig og innadvendt.
Yin og Yang er på ingen måte konkurrenter, tvert imot de eksisterer på grunn av hverandre og utfyller hverandre. Uten bevegelse finnes ikke stilhet, uten en natt kommer ikke en ny dag, uten tristhet finnes ikke glede. I Vi kan ikke separere Yin og Yang fra hverandre, de er universets to motpoler, de skaper hverandre. I følge tradisjonell kinesisk medisin avhenger vår fysiske, emosjonelle og spirituelle helse av balansen mellom de to dualitetene.

Hva som er unikt med Yin Yoga?

Vi lever i en yang-tid. I dagens moderne teknologiske samfunn brukes ord som «raskere», «sterkere», «mer» som synonymer for «bedre», og alt som «langsommere» og «roligere» anses som mindre produktivt og mindre bra. Vi skal være effektive, vi skal produsere, levere og strekke til. Vi lærer å tilfredsstille andres forventninger og blir eksperter på å ikke lytte til kroppen. Vi skal være produktive på tross for hva kroppen prøver å fortelle oss.
De fleste   yoga -formene som praktiseres rund i yogastudioer og på treningssentre i dag er mest Yang i natur, mer fysisk aktive, dynamiske som skaper varmen og kraft. På fysisk nivå utfordrer Yang Yoga   i større grad muskulaturen, både i forhold til styrke og bevegelighet.
Yin Yoga- er rolig bevist, «saktegående» yogaform med lange gode dype strekk.  Yin Yoga er hovedsakelig rettet mot dypere lag av bindevevet, som inkluderer fascia, leddbånd, scener, ledd og brusk.  Bindevevet er det som «holder ting sammen» og gir oss den formen vi har. Bindevevet eller fascia er som et tett-sittende dykkerdrakt som omslutter alle strukturer i kroppen fra de minste muskelfiber til hver muskel og knokkel. Fascia er nemlig det vevet i kroppen som er utstyrt med de fleste sansecellene som gir oss informasjon om kroppsdelers posisjon, og er en viktig del av sanseapparatet. Til hver sin tid formidles det informasjon gjennom kroppens bindevev som er viktig for mobilitet, styrke, balanse, fleksibilitet, mobilitet og sirkulasjon.  Det er nemlig bindevevet som fra yogisk perspektiv holder på mange fysiske og følelsesmessige spenninger.
I Yin Yoga holdes stillingene over lengre tid i kombinasjon med beroligende pust for å kunne påvirke de dype bindevevstrukturene i vårt muskel-skjelettsystem. Vi skaper flyt gjennom kroppens bindevev og energibaner.   VI tar oss god tid til å utforske sensasjoner og lærer oss å legge merke til kroppslige fornemmelser. Vi tar oss tid til å bli kjent med kroppen og oppdager   hva den trenger og ikke trenger.

Fordeler med Yin Yoga

Når man først begynner med Yin Yoga, kan det virke som om praksisen er for langsom og passiv, men bare fordi Yin Yoga er stille og enkel, betyr ikke at   det er lett!
Når vi holder stillingene uten at vi prøver å forandre på noe, lærer vi å være til stede og åpner opp for stilheten i oss. Vi lærer å akseptere oss selv som vi er. Når vi kjenner fysisk motstand, kan det gjøre oss mer oppmerksomme på våre egne psykiske og emosjonelle grenser. Å holde stillingen i lengre tid gir oss selv muligheten til å trene opp evnen til å være til stedet her og nå samtidig som vi åpner den fysiske kroppen.
Yin Yoga -praksis kan hjelpe oss til å gjenopprette kommunikasjonen mellom hjernen og det interoseptive nettverket som gir oss direkte sanseopplevelsen av kroppens innside.  YIn Yoga roer ned nervesystemet og kan hjelpe å balansere Yin og Yang aspekter i oss selv slik at man blir mindre påvirket av stress.
Yin Yoga-praksis består av hovedsakelig sittende og liggende stillinger som holdes passivt over tid som suppleres med myke, flyttende sirkulære bevegelser mellom posisjonene. Dette stimulerer til bedre flyt av væske og blod til kroppens bindevev og ledd og holder dem friske og smidige.
Ønsker du å ha våre beste  tips og info om kurs og arrangementer 

Skroll til toppen