fbpx

Vondt i ryggen ? Stive ledd? Bytt ut smertestillende med Yoga.

Yoga kan  hjelpe deg å redusere smerter i ryggen og stivhet i ledd. Forskning viser at yoga kan hjelpe med migrene, osteoporose, balanse- og mobilitetsproblemer, multippel sklerose, inflammatorisk tarmsykdom, fibromyalgi og ADHD. Yoga fremmer fysisk helse på flere forskjellige måter. Noen av dem stammer fra bedre stressmestring, andre kommer mer direkte fra utførelse av yogaposisjoner, som øker bevegelighet og reduserer leddsmerter. Medisinskole ved Harvard universitetet har oppsummert vitenskapelige artikler som støtter dagens kunnskap om Yoga mot ryggsmerter og leddgikt.

Yoga lindrer ryggsmerter

Ryggsmerter er et av de vanligste helseproblemene i verden, og yoga ser ut til å hjelpe. Resultater av metaanalyse av 10 randomiserte kontrollerte studier har kommet med konklusjonen om at yoga er effektiv og lite kostnadskrevende måte å redusere ryggsmerter. Yoga hjelper med å lindre ryggsmerter ved å øke fleksibiliteten og muskelstyrken. Avslapping, stressreduksjon og bedre kroppsbevissthet kan også spille en rolle.
Detagere i studien publisert i tidsskriftet Spine praktiserte Yoga 2 ganger i uken X 90 min. og opplevde 56% reduksjon i ryggsmerter etter 24 uker. De hadde også mindre funksjonshemming og depresjon enn personer med ryggsmerter som fikk standard behandling. Resultatene antydet også en trend mot reduksjon av bruk av smertestillende medisiner hos de som praktiserte yoga. Forskerne fulgte opp deltagere i seks måneder og fant ut at 68% av yogagruppen fortsatt praktiserte yoga i gjennomsnitt tre dager i uken. Dette er en god indikator på at de syntes yoga var nyttig.
American Society of Pain oppfordrer nå til å anbefale yoga til pasienter med langvarige smerter i korsryggen.

Mindre leddsmerter og bedre funksjon ved artrose og revmatisk artritt med Yoga

Trening generelt lindrer smerter og stivhet forbundet med artrose. Imidlertid kan symptomene gjøre det vanskelig å være aktiv. Yoga er en skånsom form for trening som øker bevegelighet i ledd og styrker musklene rundt smertefulle ledd.
I en studie fra 2014 av 36 kvinner med kneartrose, rapporterte de som praktiserte yoga betydelige forbedringer i symptomer sammenlignet med kvinner som ikke gjorde Yoga. Yogagruppen hadde en 60-minutters klasse en dag i uken og praktiserte i gjennomsnitt 112 minutter yoga i uken på egen hånd. Etter 8 uker rapporterte de 38% reduksjon i smerter og 35% reduksjon i stivhet.
Personer med revmatisk artritt, en autoimmun lidelse, kan også dra nytte av å praktisere Yoga. I en studie fra 2015 rapporterte kvinner med revmatisk artritt forbedring i fysiske helse, gangfunksjon, smertenivå, energi og humør, og hadde betydelig færre hovne og ømme ledd, etter å ha praktisert Yoga 2 ganger i uken x 120 min. i uken i 8 uker.

Skroll til toppen